Jak již jsme se zmínili v úvodu, dýní a dýniček známe nepřeberné množství, zejména Hokkaido se stala hitem posledních let, ať už v podobě krémové polévky či pečená. ALE CO TAKHLE ŠPAGETOVÁ DÝNĚ NEBOLI „ŠPAGETOVKA“
Tento zajímavý a chutný druh se dostává do popředí zejména v posledních několika letech. Jde o žlutou (varianta může být i zelená či pruhovaná) oválnou dýni, tvarem připomínající ragbyový míč. Uvnitř dýně najdeme jako u většiny ostatních druhů jádřinec se spoustou jadérek, ale co je hlavní, její struktura se tepelným zpracováním změní na dlouhá vlákna, která připomínají špagety – odtud tedy název.
Plody dorůstají velikosti mezi 20 – 30 centimetry, a zda je zralá, poznáme stejně jako u jiných druhů, podle toho, že má zaschlou stopku.
Špagetová dýně se dá připravit jak pečením, tak vařením. My si zde připravíme recept na dýňové špagety.
Omytou dýni neloupeme, plod rozkrojíme podélně na dvě stejné poloviny a vydlabeme jádřinec.
Dužinu pomažeme olivovým olejem a posypeme kořením dle chuti a lehce osolíme.
Do vzniklého prostoru po jádřinci plníme vrchovatě touto směsí:
Na rozpálené pánvi si orestujeme na másle nebo oleji cibulku, přidáme mleté maso (varianta pro vegetariány je směs tofu a zeleniny), okořeníme, osolíme a osmažíme dozlatova. Dle chuti můžeme přidat kečup, česnek, bylinky či jiná dochucovadla vhodná pro mletá masa. S kořením a solí tentokrát nešetříme, dýně sama o sobě je planá a potřebuje, aby se šťáva z masa do ní pěkně vsákla a dodala jí tu správnou chuť.
Takto naplněné poloviny dýně ještě na závěr poklademe plátky sýra opět dle chuti a oblíbenosti, (u nás vede strouhaný parmazán) a dáme v pekáči péct do trouby vyhřáté na 180°C. Dýni pečeme poměrně dlouho, aby byla dužina pěkně měkká. V průběhu pečení zkoušíme vidličkou, délka pečení cca 1,5 hodiny.
Upečenou dýni vyndáme z trouby a obě její poloviny vyklopíme do veliké mísy. Dužina se ve většině případů sama oddělí od slupky, ale pokud se tak nestane, pomůžeme jí a vyškrábeme zbytky lžící. Vyklopenou směs – špagety v míse promícháme, rozdělíme na talířky a můžeme podávat. Dozdobíme bazalkou nebo jinou bylinkou dle vlastní fantazie a chuti.