Mít tak vlastnosti a odolnost Macy peruánské
Maca peruánská je rostlina, jejíž vlastnosti a adaptabilitu vůči okolnímu prostředí bychom mohli závidět. Kdybychom byli i my takto odolní a zdatní, jistě by se nám lépe žilo a dokázali bychom toho mnohem více. Co je tak zvláštního a výjimečného na této, docela nenápadné, rostlince?
Roste v extrémních nadmořských výškách kolem čtyř tisíc metrů, pro běžného „smrtelníka z Evropy“ představuje tento terén nepříznivé prostředí pro život vzhledem k velmi řídkému vzduchu. V těchto končinách peruánských And je velmi vysoká intenzita UV záření – doslova horské slunce. Zároveň tu dují silné studené větry s poryvy kolem 80 – 120 km/h a teplota vzduchu tu v chladném období roku klesá až k – 20 stupňům Celsia.
A právě takové nehostinné podmínky jsou pro tuto výjimečnou bylinu přirozeným životním prostředím. Má to však jeden háček – aby mohl tento rostlinný druh něco takového vůbec přežít, musí být schopen absorbovat obrovské množství živin a z nich pak budovat odolné rostlinné tělo.
Adaptabilita využitelná pro člověka
Adaptabilita vůči drsnému prostředí má hodně společného s lidským životem současné západní civilizace. Žijeme totiž pod tlakem a ve stresu, jaký naši předkové vůbec neznali. Adaptovat se stresu však vyžaduje mít k dispozici právě ty živiny, s nimiž v běžné stravě mnohdy nelze počítat, zvláště v té s bílou moukou a s rafinovaným cukrem, alkoholickými nápoji, nadbytkem červeného masa apod.
Maca peruánská je nám v tomto ohledu nápomocná jako tzv. adaptogen – bylinka s mocným účinkem proti stresu, depresi, úzkostem a dalším projevům neuváženého životního stylu. Dováží se k nám z Peru a v Evropě ji známe ve formě pomletého sušeného prášku, tablet nebo čaje. Důležité je dodržovat doporučené dávkování, neboť obsah cenných látek je velmi vysoký a naše tělo musí mít dostatek času, aby je dokázalo plně využít.