Celer nejen jako léčivá potravina

Celer je známá zelenina, která najde velké uplatnění v kuchyni. Může se jíst syrový, používá se také jako dochucovadlo polévek, omáček a mnoha dalších pokrmů. Přidává se také do salátů, ale i do vařených jídel. Celer nakrájený na plátky se může smažit stejně jako řízky. Jeho výhodou je, že během vaření neztrácí vitamíny.

CELER LÉČIVKA
Ø  Listy jsou bohaté na vitamín A
Ø  Kořen je bohatým zdrojem nejen vitamínů B1, B2, B6 a C, ale také draslíku, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku, kyseliny listové a mnoha aminokyselin.

LÉČIVÉ ÚČINKY
Ø  Snižuje hladinu cholesterolu
Ø  Snižuje krevní tlak
Ø  Ulevuje od zácpy
Ø  Snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku
Ø  Napomáhá při hubnutí
Ø  Zlepšuje funkci ledvin
Ø  Urychluje odstranit ledvinové kameny
Ø  Pomáhá k detoxikaci těla
Ø  Reguluje hormony
Ø  Zklidňuje nervový systém

PĚSTOVÁNÍ
Tato kořenová zelenina je dvouletka, což znamená, že v prvním roce pěstování tvoří zelenou hmotu a ve druhém roce kvete. Mladé sazenice vysazujeme na záhon koncem května. Necháváme rostlinkám rozestupy 30 cm, protože potřebují více místa. Celer potřebuje více světla a dostatek vody. Pamatovat musíme i na časté okopávání a pletí.

DRUHY CELERU
Ø  Řapíkatý – používá se nadzemní část rostliny (řapíky), které se konzumují většinou zasyrova. Je velmi zdravý, ale v naší kuchyni ještě není tak populární. Hodí se jako přísada do salátů i k masitým pokrmům. Díky nízkému obsahu kalorií se doporučuje jako dietetická zelenina.

Ø  Kořenový – používá se hlavně bulva, ale i listy. Výborně ochucují polévky i omáčky. Ze strouhaného celeru snadno připravíme pomazánky a saláty.

Ø  Listový – používají se hlavně voňavé listy, a to do polévek i pomazánek. Listy můžeme také zmrazit nebo nasušit.

OCHUTNEJTE….
Celerové chipsy – tuto zdravou pochoutku si snadno připravíte doma. Očištěný celer nakrájejte na jemné plátky, které osmažte naoleji a ochuťte solí.

Celerové sušenky – zdravá a chutná svačinka. Uvařte tři velké brambory, které pak oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte 100 g nastrouhaného celeru, jedno vejce a sůl. Vypracujte těsto, které následně vyválejte a nakrájejte na čtverečky. Ty potřete rozšlehaným žloutkem, posypte solí a sezamem. Peče se několik minut v troubě rozehřáté na 160°C.

About amos-ova.cz